Hoitokoti Tulevaisuuden Portti Oy:n laadunhallintajärjestelmän kehittäminen

Mediatiedote:

Sosiaali- ja terveysalan kehittäminen ja johtaminen YAMK 19.3.2023

Opinnäytetyönä kehitetty laadunhallintajärjestelmä on johtamisen järjestelmä, jonka avulla yrityksemme laatutyötä valvotaan ja kehitetään säännöllisesti. Korkeat työhyvinvointi- ja asiakastyytyväisyystulokset kertovat ennen kaikkea ihmisten hyvinvoinnista Hoitokoti Tulevaisuuden Portin yhteisössä, mutta ne toimivat myös loistavana markkinointivälineenä ja laatupisteiden kerääjinä mielenterveyspalveluiden kilpailutuksissa. Säännöllinen, vuosikellon mukaisesti etenevä kehittäminen viestii välittämisestä ja aktivoi koko työryhmää laadunhallintaan.

Hoitokoti Tulevaisuuden Portin laadunhallintajärjestelmää on kehitetty vastaamaan nykypäivän laadunvalvonnan vaatimuksia sosiaali- ja terveysalalla. Laadunhallintajärjestelmä toimii nyt selkeänä kokonaisuutena, jossa asiakaskokemuksia ja työhyvinvointia arvioidaan ja kehitetään säännöllisesti vuosikellon mukaisesti. Laadunhallintajärjestelmän kehittäminen oli aiheena opinnäytetyössä, jonka tarkoituksena oli selvittää yrityksen työhyvinvoinnin ja asiakastyytyväisyyden lähtötilanne ja kehittämistarpeet sekä luoda yritykseen toimintamalli, jossa laadun arviointi, kehittäminen ja tulosten seuraaminen ovat osa henkilöstön jatkuvaa työskentelyä. Laadunhallintajärjestelmän avulla kaikki pääsevät vaikuttamaan itselleen tärkeisiin asioihin, mikä viestii jokaisen osallisuuden merkityksellisyydestä.

Työn kehittämismenetelmänä käytettiin Demingin jatkuvan kehittämisen PDCA-mallia. Great Place to Work -organisaatio toteutti työhyvinvointikyselyn ja analysoi sen tulokset. Hoitokoti Tulevaisuuden Portin työntekijä keräsi asiakaspalautteet kyselyhaastatteluilla, joissa käytettiin puolistrukturoitua kyselyhaastattelulomaketta. Asiakaspalautteiden strukturoitujen kysymysten vastaukset analysoitiin pisteyttämällä vastaukset ja laskemalla keskiarvot. Avoimien kysymysten vastaukset teemoiteltiin kyselyhaastattelulomakkeen osa-alueiden mukaan. Kehittämistiimi, johon kuului lisäkseni vastaava sairaanhoitaja ja kaksi sosiaalialan työntekijää, valitsi tulosten perusteella kehittämiskohteet ja loi niille toteuttamissuunnitelman.

Tulosten perusteella palveluissamme laadun lähtötaso oli erittäin korkea. Yrityksen saavuttama Trust index -luku eli työntekijöiden luottamus johtoon oli 9,6. Tällä tuloksella Hoitokoti Tulevaisuuden Portti saavutti Great Place to Work -sertifikaatin sekä paikan Suomen 50 parhaan työpaikan listalla. Myös asiakastyytyväisyys oli korkealla.

Opinnäytetyö toimi Hoitokoti Tulevaisuuden Portin laadunhallintajärjestelmän pilotointihankkeena ja sen pohjalta luotiin vuosikello. Vuosikellossa näkyvät laadunhallintajärjestelmään kuuluvan arvioinnin ja kehittämisen aikataulut sekä sisältö. Jatkokehityksenä tullaan valitsemaan kehitettäväksi myös muita arvioitavia laatukriteerejä, kuten henkilökunnan osaamis- ja koulutussuunnitelman kehittäminen. Laadunhallintajärjestelmässä käytettävää vuosikelloa voidaan käyttää myös koulutusmateriaalina mm. työnohjauksissa. 

Voit tutustua lisää toimintaamme osoitteessa www.tulevaisuudenportti.com

Opinnäytetyö on julkaistu osoitteessa www.theseus.fi/handle/10024/792552

Opinnäytetyö on tehty Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa (XAMK)

Seuraava
Seuraava

Palveluntuottajana sosiaali- ja terveydenhuollon kentällä – yksilön hyvinvoinnista toimivaan kokonaisuuteen